top of page

Alapelvek & koncepció

Az SE nem a traumáról való beszélgetésre, vagy annak újraélésére helyezi a hangsúlyt. Az SE fiziológiai mélységben dolgozik - ott, ahol a traumatikus aktiváció megrekedt a testben. Gyakran előfordul, hogy a kliens már járt terápiára, hogy feldolgozza traumáját, ám tünetei - fizikai, érzelmi, kapcsolódási - fennmaradtak. Az is lehet, hogy bizonyos tüneteket észlel a kliens, de nem tudja miért. Dr. Peter Levine arra jött rá, hogy a testtel dolgozva és iránymutatást nyújtva a testben raktározott energia felszabadítására, az idegrendszerben homeosztázis alakul ki és a tünetek megszűnnek. Úgy tűnik, mintha ez lenne a hiányzó láncszem a trauma-feldolgozásban, függetlenül annak súlyosságától.

  • Az SE az ‘itt és most’-ban dolgozik, és a jelenben megjelenő testérzetekre, test memóriára és erőforrásokra fókuszál. A módszer a test “átélt érzetét” követi nyomon, hogy lehetővé tegye a nagymértékben megemelkedett túlélési energia biztonságos  megtapasztalását és fokozatos felszabadítását, amely a védekezési reakció ciklus befejezéséhez és az idegrendszer önszabályozásához vezet. Testérzetek terén olyanokat tapasztalhatunk meg, mint például melegség, remegés, tágulás és  összehúzódás, lágyulás és feszülés. Ez segít az újraélés helyett “újratárgyalni” és átalakítani.

  • Stabilizáció: A kliensnek biztonságos, nyugodt, stabil állapotban kell lennie, mielőtt bármilyen traumatikus élménnyel dolgozni kezdenénk.

  • Titrálás: Egy kifejezés, melyet a kémikusoktól kölcsönöztünk. Lassan adagolt lépésekkel dolgozunk, hogy a felépülést leginkább támogassuk, mintsem hogy heves érzelmi állapotok feltörését, vagy fájdalmas fizikai kényelmetlenséget okozzunk.

  • Penduláció: Segítünk a kliensnek felfedezni és tágítani belső, külső és hiányzó erőforrásait. Ahogy az aktiváció növekszik, a kliens válthat a felfokozott és aktivált állapot, illetve az erőforrásokban gazdag állapottal való munka között, így nem esik a túlterheltség érzésébe.

  • Integráció: Ahogy növekszik a kliens tűrőképessége testérzeteit illetően, egyre inkább képes megbízni teste ösztönös bölcsességében, és elkezdi azokat leválasztani az esemény alatt átélt félelemtől és rettegéstől. Ezáltal növekszik az egyén önszabályozó képessége.

  • Az SE az aktiváció peremén dolgozik.  A munka a legkényelmetlenebb résztől minél távolabb kezdődik, vagy a traumatikus eseményt, a mag élmény előtt és után történt események felől közelítjük meg. Ez segíti a hozzá társított töltet csökkenését és növeli a stabilitást, így az esemény csúcspontján tárolt erős testérzeteket és érzelmeket a kliens tolerálni tudja. 

Bármi is okozta a traumát, akár születés előtti, vagy perinatális élmények, korai kötődési zavar, epizodikus vagy krónikus traumatikus események, esetleg hosszan tartó, fokozott stresszel járó helyzetek, az SE biztonságos, fokozatos újratárgyalási módszere segít az egyénnek visszakapcsolódni saját, ösztönös öngyógyító képességéhez. Fokozatosan visszatér az életteliség, a vitalitás és az egészség megtapasztalása az “itt és most”-ban, megnövekedett önbizalommal és jogosultsággal, hatékony tetterővel. Ahogy ezek az átalakulások történnek, velük párhuzamosan változik az is, hogy a kliens, mind tudatosan, mind tudattalanul, hogyan reagál a stresszes helyzetekre.

bottom of page