top of page

Hogyan működik az SE?

Az állatok hogyan szabadulnak meg a sokktól

Dr. Levine elhivatottan tanulmányozta a stressz állatok idegrendszerére gyakorolt hatását, amikor felismerte, hogy az állatok folyamatosan halálos fenyegetettségnek vannak kitéve, ám mégsem jelentkeznek náluk a trauma tünetei. Arra jött ekkor rá, hogy a traumának, egy fenyegetésként érzékelt esemény kapcsán, egy harmadik túlélési reakcióhoz, a lefagyáshoz kell, hogy köze legyen. Amikor a ‘harcolj vagy menekülj’ nem opció, lefagyunk és mozdulatlanná válunk, mintha halottnak tettetnénk magunkat. Így kevésbé vagyunk  célpontok. Ez a reakció idő-érzékeny, másképpen fogalmazva: hagyni kell saját ritmusában lefutni, így az a hatalmas energia, melyet a ‘harcolj vagy menekülj’-re mozgósítottunk, remegés és rázkódás által kiürülhet. Ha a mozdulatlansági szakasz nem teljes, akkor ez a megmaradt kiürítetlen energia megreked és a test szempontjából nézve továbbra is készenléti helyzetet tart fenn. A Somatic Experiencing® módszere a megrekedt energia felszabadításán dolgozik, hogy lekapcsolja a súlyos diszregulációt és disszociációt okozó készenléti állapotot.

Újratárgyalás

A Somatic Experiencing® szemlélete szerint nem maga a traumatikus esemény okozza a traumát, hanem az érzékelt veszélyre válaszul jelentkező túlterhelődés, mely zavart okoz az idegrendszerben. A cél az, hogy a történet, a sztori helyett az esemény testben tárolt emlékéhez férjünk hozzá. Így ha valaki nem szeretne, akkor egyáltalán nem szükséges beszélni a történtekről.

Adj elegendő időt

Bevezetjük a titráció fogalmát, mely az energia lassú feloldása. A Somatic Experiencing® ciklusokkal dolgozik, ahol a belső érzetek természetes hullámzását követjük  - összehúzódás / tágulás, öröm / fájdalom, meleg / hideg - de csak addig, amíg mindez kezelhető mértékű. Ez az ismétlődő, ritmikus folyamat segít növelni a stresszkezelő képességet és segít a jelen pillanatban maradni, ott, ahová valójában tartozunk.

Penduláció

A penduláció egy Dr. Levine által használt kifejezés, mellyel az összehúzódás és tágulás egymással ellentétes erői közti természetes hullámzást írja le. A Somatic Experiencing® ezt a filozófiát arra használja, hogy segítse a klienst az áramlás érzetének megtapasztalására.

Alulról felfelé irányuló folyamatok

Egyéb szomatikus pszichoterápiás megközelítésekhez hasonlóan a Somatic Experiencing® a problémás (és gyakran fizikai) tünetek feldolgozásához a “kezdd a testtel” elgondolást vallja. Ez azt jelenti, hogy a terápia nem az emlékek felidézéséről, vagy gondolataink és hitrendszerünk megváltoztatásáról szól, hanem figyelmünket az érzelmeink alatt lévő testérzetek felé fordítjuk és feltárjuk az ezekhez az érzésekhez kapcsolódó rögzült viselkedési mintáinkat.

bottom of page