Hogyan működik az SE?

Az állatok hogyan szabadulnak meg a sokktól

Dr. Levine elhivatottan tanulmányozta a stressz állatok idegrendszerére gyakorolt hatását, amikor felismerte, hogy az állatok folyamatosan halálos fenyegetettségnek vannak kitéve, ám mégsem jelentkeznek náluk a trauma tünetei. Arra jött ekkor rá, hogy a traumának, egy fenyegetésként érzékelt esemény kapcsán, egy harmadik túlélési reakcióhoz, a lefagyáshoz kell, hogy köze legyen. Amikor a ‘harcolj vagy menekülj’ nem opció, lefagyunk és mozdulatlanná válunk, mintha halottnak tettetnénk magunkat. Így kevésbé vagyunk  célpontok. Ez a reakció idő-érzékeny, másképpen fogalmazva: hagyni kell saját ritmusában lefutni, így az a hatalmas energia, melyet a ‘harcolj vagy menekülj’-re mozgósítottunk, remegés és rázkódás által kiürülhet. Ha a mozdulatlansági szakasz nem teljes, akkor ez a megmaradt kiürítetlen energia megreked és a test szempontjából nézve továbbra is készenléti helyzetet tart fenn. A Somatic Experiencing® módszere a megrekedt energia felszabadításán dolgozik, hogy lekapcsolja a súlyos diszregulációt és disszociációt okozó készenléti állapotot.

Újratárgyalás

A Somatic Experiencing® szemlélete szerint nem maga a traumatikus esemény okozza a traumát, hanem az érzékelt veszélyre válaszul jelentkező túlterhelődés, mely zavart okoz az idegrendszerben. A cél az, hogy a történet, a sztori helyett az esemény testben tárolt emlékéhez férjünk hozzá. Így ha valaki nem szeretne, akkor egyáltalán nem szükséges beszélni a történtekről.

Adj elegendő időt

Bevezetjük a titráció fogalmát, mely az energia lassú feloldása. A Somatic Experiencing® ciklusokkal dolgozik, ahol a belső érzetek természetes hullámzását követjük  - összehúzódás / tágulás, öröm / fájdalom, meleg / hideg - de csak addig, amíg mindez kezelhető mértékű. Ez az ismétlődő, ritmikus folyamat segít növelni a stresszkezelő képességet és segít a jelen pillanatban maradni, ott, ahová valójában tartozunk.

Penduláció

A penduláció egy Dr. Levine által használt kifejezés, mellyel az összehúzódás és tágulás egymással ellentétes erői közti természetes hullámzást írja le. A Somatic Experiencing® ezt a filozófiát arra használja, hogy segítse a klienst az áramlás érzetének megtapasztalására.

Alulról felfelé irányuló folyamatok

Egyéb szomatikus pszichoterápiás megközelítésekhez hasonlóan a Somatic Experiencing® a problémás (és gyakran fizikai) tünetek feldolgozásához a “kezdd a testtel” elgondolást vallja. Ez azt jelenti, hogy a terápia nem az emlékek felidézéséről, vagy gondolataink és hitrendszerünk megváltoztatásáról szól, hanem figyelmünket az érzelmeink alatt lévő testérzetek felé fordítjuk és feltárjuk az ezekhez az érzésekhez kapcsolódó rögzült viselkedési mintáinkat.