top of page

Mi a Somatic Experiencing (SE)?

A Somatic Experiencing® egy úttörő, testorientált megközelítés akut vagy krónikus stressz és PTSD fizikai, pszichológiai, érzelmi és fiziológiai következményeinek enyhítésére.

A Somatic Experiencing® egy rövid távú, természetes folyamatokra koncentráló megközelítés a trauma feldolgozására és oldására, melyet  Dr. Peter A. Levine dolgozott ki. Azon a megfigyelésen alapszik, hogy a vadon élő állatok, bár gyakran vannak életveszélyben, mégis ritkán traumatizálódnak. A vadon élő állatok ösztönös, veleszületett mechanizmusokat használnak a túlélés érdekében mozgósított és feloldatlan, hatalmas mennyiségű energia szabályozására és levezetésére. Ez a működés teszi az állatokat belsőleg  immunissá a traumára, s teszi lehetővé számukra, hogy akár egyetlen, hatalmas megterhelést jelentő, életveszélyes esemény után is vissza tudjanak térni az egyensúlyi állapotukba.

Habár az emberek az állatokhoz elvileg hasonló szabályozási mechanizmusokkal rendelkeznek, ösztönös rendszereink működését gyakran felülírja vagy meggátolja, - többek között -  agyunk racionális része. Ez a korlátozás meggátolja a túlélési energia teljes kiürülését és nem engedi az idegrendszert visszatérni az egyensúlyi állapotba. A fel nem oldódott, kiürítetlen túlélési energia megreked a testben és az idegrendszerben, és gyakran a legkülönbözőbb tünetek, például szorongás, depresszió, pszichoszomatikus problémák és viselkedészavarok kialakulásához vezet. A szervezet e tünetek formájában hordozza, vagy próbálja kordában tartani a feloldatlan, visszamaradt energiát.

c72648d1999e10ba8199a742bbedb1cc.jpg

Az SE a testérzetek tudatosítását alkalmazza, hogy az egyént segítse újraélés helyett “újratárgyalni” és átalakítani a traumát. Megfelelő útmutatással a test ösztönös “átélt érzetén” keresztül az egyén képes hozzáférni saját természetes öngyógyító képességéhez, lehetővé téve a felhalmozódott túlélési energia biztonságos és fokozatos felszabadulását.  Amikor ezek az energiák oldódtak, az egyén gyakran tapasztalja traumatikus tünetei nagymértékű enyhülését vagy megszűnését.

Mivel a traumatikus eseményeknek gyakran közük van a halállal való találkozáshoz, rendkívüli válaszreakciókat ébreszthetnek fel. Az átalakulási folyamat lehetővé teszi az egyén számára önmaga és mások teljesebb érzékelését. A gyógyító utazás felébreszthet kiaknázatlan erőforrásokat és saját cselekvő erőnk érzékelését. Ezen új szövetségesek segítségével az egyén kapukat nyithat az újjászületés felé, illetve megnövekedett vitalitást és áramlást tapasztalhat meg életében. Az élmény lehet valódi spirituális ébredés - olyan, amely segíti az egyént újrakapcsolódni a világhoz.

Maga a trauma felépítése a hiperarousal-t, disszociációt és lefagyást is beleértve a ragadozó/ zsákmány túlélési stratégia fejlődésén alapszik. A trauma tünetek egy magasan aktivált, fenyegetésre adott és befejezetlen biológiai válasz eredményei, amik “befagytak” az időben. Azzal, hogy támogatjuk ennek a lefagyott válasznak a kiolvadását és teljes lefutását, a trauma átalakulhat.

A traumás tüneteket nem maga a kiváltó esemény okozza, hanem az a lefagyott energia maradvány, amely nem oldódott fel és nem távozott a szervezetből.

Ez az energia megreked az idegrendszerben és testi-lelki szinten képes pusztítást okozni. A vadon élő állatoknak megvan az a képességük, hogy “kiremegjék” magukból ezt a felhalmozódott energiát. Az ember számára a traumatikus tünetek gyógyulásának kulcsa abban rejlik, hogy képesek vagyunk-e utánozni a vadon élő állatok rugalmas alkalmazkodását.

Dr. Levine egy biztonságos, fokozatos módját dolgozta ki annak, hogy hogyan lehet traumán átesett embereket támogatni abban, hogy előhívják saját, természetes képességüket, egy  megrázó esemény hatására felhalmozódott energia feloldására.

bottom of page