top of page

Somatic Experiencing poszttraumás stressz zavarra (PTSD-re):

Véletlenszerű, kontrollált eredményvizsgálat

Danny Brom, Yaffa Stokar, Cathy Lawi, Vered Nuriel-Porat, Yuval Ziv, Karen Lerner, Gina Ross

PMID: 28585761

PMCID: PMC5518443

DOI: 10.1002/jts.22189

​az eredeti publikációt itt találod, az összefoglalást fordította: Mag Anikó 

Összefoglalás

A jelen tanulmány az első közzétett, véletlenszerű, kontrollált kutatás, mely a Somatic Experiencing (SE) integratív, test-fókuszú terápiás módszer hatékonyságát értékeli poszttraumás stressz zavarral (PTSD-vel) küzdő kliensek kezelése során. A kutatásban 63 résztvevő felelt meg a DSM-IV-TR PTSD diagnózis valamennyi kritériumának. A kutatás elején minden résztvevő átesett egy klinikai interjún, valamint kitöltött egy önbevalláson alapuló állapotfelmérést, majd a résztvevőket véletlenszerűen beosztották egy kutatás (n = 33), illetve egy várólista (n = 30) csoportba.

A kutatás csoport résztvevői összesen 15 db (SE) ülésen vettek részt hetente, a várólista csoport tagjai pedig ezidő alatt vártak, majd a 15 hét elteltével egy újabb kiértékelésben vettek részt. További 15 héttel később minden résztvevő kiértékelésre került harmadik alkalommal is - ezalatt a 15 hét alatt a várólista csoport tagjai részesültek SE terápiában. A kutatás előtti kiértékelés nem mutatott szignifikáns eltérést a két csoport között. A vegyes modellezésű lineáris regresszióanalízis szignifikáns intervenciós hatás különbséget mutatott a poszttraumatikus (Cohen d-je = 0.94 - 1.26) és depressziós (Cohen d-je = 0.7 - 1.08) tünetek súlyosságát illetően mind a kezelés előtt, mind pedig az elő-követés során. A jelen véletlenszerű, kontrollált SE eredményvizsgálat pozitív eredményeket mutat, melyek azt jelzik (előre), hogy az SE hatékony terápiás módszer lehet a PTSD kezelésében. További kutatás szükséges annak megértéséhez, hogy mely személyek/ kórképek esetében a leghatékonyabb ez a terápiás modalitás.

JTS-30-304-g001.jpg

Copyright/ Szerzői jogok © 2017 A szerzők. Az International Society for Traumatic Stress Studies kiadója a Society for International Society for Traumatic Stress Studies megbízásából a Wiley Periodicals, Inc.

bottom of page