top of page

Erőforrások - SE™ Kutatások

A Somatic Experiencing (SE) módszert eredetileg trauma terápiás céllal fejlesztette ki Dr. Peter Levine, azonban hatékonysága ma már számos egyéb területen is bizonyított. 

Így például a PTSD kezelésében, krízisek azonnali menedzselésében, kötődéssel kapcsolatos (terápiás) munkában, vagy természeti katasztrófák esetében – hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Ez az oldal áttekintést ad a különböző alkalmazási területekről, lehetőségekről és ismerteti a módszer hatékonyságát alátámasztó legfontosabb kutatásokat, kutatási eredményeket. Általában a kutatás összefoglalóját, úgynevezett absztraktját találod meg itt magyarul, a teljes anyagot pedig angol eredetiben tudod elolvasni, amennyiben belemélyednél 1-1 hosszabb kutatásba.

Az oldal tartalma folyamatosan frissül, bővül, így érdemes időről-időre újra felkeresni.

SE™ segítő foglalkozásúak számára
SE™ természeti katasztrófák túlélőinek
Egyéb SE™ kutatások
Alapkoncepciók
sibamimageaffect (1).jpg
Miért nem oldható fel a trauma pusztán a róla való gondolkodással?

Szerző: Albert Wong Ph.D. 

"Izgalmas időket élünk a pszichológia területén manapság. Azzal kapcsolatos megértésünk, hogy mi is a trauma valójában és hogyan dolgozhatunk vele, mélyebb ma, mint korábban valaha volt".

A test bölcsességének fontossága a traumafeldolgozásban.
Kötődési
small-iStock-607481602.jpg
Kisgyermekkori trauma: Somatic Experiencing, kötődés és a diadikus befejezés neurofiziológiája

Az SE-diadikus beteljesülés fontos megfontolásokat hoz be a műtét utáni, csecsemőkori trauma megelőzése, illetve kezelése kapcsán, valamint a TA, TAD, DTD és gyermekkori PTSD oldása kapcsán.

Joseph P. Riordan (SEP, MAPS); Dr. Abi Blakeslee (SEP, CMT, MFT); Dr. Peter A. Levine.
PTSD
JTS-30-304-g001.jpg
Somatic Experiencing poszttraumás stressz zavarra (PTSD-re):

A vegyes modellezésű lineáris regresszióanalízis szignifikáns intervenciós hatás különbséget mutatott a poszttraumatikus (Cohen d-je = 0.94 - 1.26) és depressziós (Cohen d-je = 0.7 - 1.08) tünetek súlyosságát illetően mind a kezelés előtt, mind pedig az elő-követés során.

Véletlenszerű, kontrollált eredményvizsgálat

Somatic Experiencing® Research Coalition (röv.: SERC, magyar fordításban Somatic Experiencing® Kutató Egyesület) önkéntesek nemzetközi csoportosulása, melynek tagjai  kutatásaikkal és publikációikkal támogatják a Somatic Experiencing-et. Célja a Somatic Experiencing ismertségének és megértésének növelése, illetve fenomenológiai vizsgálatokkal és bizonyíték alapú kutatásokkal való alátámasztása. Új, kvalitatív  és kvantitatív kutatásokat támogatnak azzal, hogy a teljes publikálási folyamat alatt szakértői értékelést és útmutatást kínálnak, illetve a már publikált Somatic Experiencing® és más, kapcsolódó terápiás tanulmányokról egy könyvtárat is fenntartanak. Anyagi támogatáshoz szükséges információkhoz is juthatunk általuk.

Az itt felsorolt kutatásokat egyelőre angolul lehet elérni:

bottom of page